Waarom ik een hekel heb aan KOALA’s

In 2018 bereidde het StukTV-team zich voor op het eerste seizoen van ‘De Kluis’ in de koepelgevangenis van Arnhem. Het idee: bewakers Giel, Thomas en Stefan waken op dit immense terrein dag en nacht over met goud gevulde kluizen, terwijl een nieuw team van drie bekende Nederlanders elk moment de kraak van hun leven kon inzetten.

Een geweldig concept, denk aan La Casa de Papel in real life, maar dit idee zorgde voor een immense operatie. En eerlijk gezegd was het enorm spannend om deze uitdagende productie op te zetten. De 5 cameramensen, 20 beveiligingscamera’s, talloze action cams, speltechniek, productie, airsoft coordinator, 3 bewakers en 3 overvallers moesten toch maar even goed samenwerken voor een geslaagd programma. Belangrijk dat wij in de regieruimte alles konden volgen, zodat we zeker waren dat alle techniek draaide en het spel eerlijk, echt, veilig en vermakelijk was.

Gelukkig kregen we hulp van ervaren programmamakers. Één van hen adviseerde: “communicatie is key. Kies een code-woord waarmee je het spel stillegt. Een woord dat zelden voorkomt maar duidelijk is over de portofoons.” Deze tip spookte dagen door mijn hoofd: wat wordt het code-woord?

De dag van de opnames. Gespannen deed ik de laatste checks en instrueerde het camerateam. No way back, nu maar hopelijk dat de belangrijke dingen goed gaan. Hier staat een sterk en ervaren team. Alles is in detail getest. Tygo, Valerio en Caroline hebben er zin in. Shit! Dat code-woord. Ja, dat moeten we echt hebben. Maar wat?

Ik vroeg het team om suggesties. Men vond een code-woord een goed idee, maar niemand durfde iets op te gooien. Uit het niets riep ik: “Oké, dan gaan we voor KOALA!” Iedereen lachen. Maar prima, dit voldoet.

Tijdens het eerste seizoen kwam ‘DE KOALA’ regelmatig voorbij. Er ging van alles mis: camera’s en audiozenders die uitvielen, belangrijke acties niet op beeld, speltechnieken haperen, blessures bij cast of crew, en zelfs vermoedens van vals spel. De vele camera’s konden als VAR dienen, maar je moest het spel stilleggen om de beelden te bekijken. KOALA! KOALA!

Bij het horen van KOALA over de porto’s wist je dat er iets mis was. Cast moest stilstaan (freeze), crew moest meteen handelen om het probleem op te lossen. Kortom: moment van chaos. Onduidelijkheid. Wachten. Frustratie.

Iedereen ontwikkelde een haat-liefde relatie met de KOALA. Maar het bleek zo effectief dat het woord tot op de dag van vandaag bij StukTV wordt gebruikt. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten over het aantal KOALA-momenten tijdens een productie.

Terugkijkend had ik een ander woord kunnen bedenken om dit schattige dier dit leed te besparen. Sorry! Maar ik ben nieuwsgierig: welke code-woorden zijn er nog meer in omloop en hoe zijn die ontstaan?